Tuomari

Palkintotuomari: Bartlomiej Lembas, Puola

Tuomariesittely

Kiitos kutsustanne ja luottamuksestanne, olen iloinen saadessani mahdollisuuden tulla arvostelemaan rakasta rotuani tiibetinmastiffien erikoisnäyttelyyn Suomeen. Nyt saan toteuttaa yhden unelmistani!

Olen ollut vahvasti yhteydessä tiibetinmastiffiin rotuna jo yli 12 vuoden ajan. Tiibetiläiset ovat aina olleet osa perhettäni.

Olen Puolan kennelliiton aktiivinen jäsen ja Krakovan alajaoston hallituksen jäsen. Yhdessä kollegoideni kanssa järjestämmevuosittain kansainvälisen CACIB-näyttelyn Krakovassa. Kennelnimeni on Brave & Proud FCI. Mielestäni nämä nämä kaksi sanaa kuvaavat tiibetinmastiffirotua parhaiten. 

Ensimmäinen tiibetiläiseni on black & tan narttu nimeltään Mumtaz Mahatma La (kasvattaja: Marta Kowalska). Mumtaz on tämän rodun klassinen edustaja: kaunis, itsenäinen ja rohkea. Hän on nyt 12-vuotias veteraani. Mumtaz on Puolan, Slovakian ja Romanian muotovalio sekä kansainvälinen muotovalio. Hänellä oli yksi pentue vuonna 2016.

Toinen tiibetiläiseni, kultainen narttu Viva Victoria Made in Tibet FCI (kasvattaja: Blanka Stodulska), oli uskomaton koira ja täynnä karismaa. Sellainen ”kerran elämässä -koira” minulle. Minulla oli ainutlaatuinen suhde sen kanssa, ymmärsimme toisiamme ilman sanoja. Viva oli uskollinen ja peloton. Se oli Puolan ja Slovakian muotovalio sekä kansainvälinen muotovalio. Viva sijoittui myös kolmanneksi yhdeksästä luokassaan Cruftsissa. Vivalla oli kaksi pentuetta vuosina 2017 ja 2019.

Vivan jälkeläinen Tenzin Dolkar Brave & Proud FCI ”Bella” on koira, jonka kanssa jatkan näyttelyharrastusta. Tähän mennessä Bella on saavuttanut Puolan muotovalion ja Grand muotovalion arvot sekä on Unkarin muotovalio. Tällä hetkellä tavoittelemme kansainvälisen muotovalion arvoa keräämällä CACIBeja.

Pentueita suunnitellessani minua on aina ohjannut ajatus yhdistää tietyn tyyppisiä yksilöitä, jotka ovat rotumääritelmän mukaisia. Tavoittelen kasvatustyössäni sellaisia ulkoisia piirteitä, jotka ovat tyypillisimpiä rodullemme. Minulle tiibetinmastiffi on rotu, joka on itsenäinen, majesteettinen ja kaunis yksinkertaisuudessaan.  Jokaisessa yksilössä tavoittelen legendaarisen Himalajan koiran ilmettä, kodin suojelijaa ja vartijaa.

Minulle tärkeintä on ilme, tyyppi ja pää, jotka ovat varsin ominaisia rodulle. Tiibetinmastiffi on vahvasti rakentunut, tiivis koira, joka ei välttämättä ole korkea. Se on tasapainoinen ja liikkuu rodulle ominaisella, vahvalla askeleella. Rakenne on yksi tärkeimmistä prioriteeteistani. Minulla on ollut tilaisuus seurata tiibetinmastiffikehiä niin maailmanvoittaja- kuin euroopanvoittajanäyttelyissäkin, viimeisimpänä Madridissa vuonna 2022, sekä Westminsterin näyttelyssä Yhdysvalloissa vuonna 2017 ja Cruftsissa.

Mitä odotan näyttelyltänne? 

Ensinnäkin odotan tapaavani muita tämän ihanan rodun ystäviä. Toivon tapaavani paljon näytteilleasettajia ja upeita rodun edustajia. Tuomarointi on yksi suurimmista intohimoistani. Sain ensimmäisen tuomaripätevyyteni vuonna 2017. Nykyään olen pätevä kansainvälinen tuomari osalle roduista FCI:n ryhmästä 2 (vuodesta 2022 alkaen) ja kymmenelle rodulle FCI:n ryhmästä 9.

Kiitos vielä kerran kutsusta ja luottamuksesta. Toivon, että voin täyttää odotuksenne ja saan ihailla kauniita koirianne. Nähdään Suomen Tiibetinmastiffit ry:n erikoisnäyttelyssä!

Terveisin Bartlomiej Lembas