Tuomari

Palkintotuomari: Tino Pehar, Kroatia

Tuomariesittely

Nimeni on Tino Pehar, olen 50 vuotias ja kotoisin Kroatiasta. 
Minusta tuli tuomari kroatialaisille ajokoirille (posanovinajokoira, intrianajokoira ja dalmatianajokoira) vuonna 2000, ja 12 vuoden intensiivisen opiskelun jälkeen minusta tuli kaikkien rotujen tuomari. 

Minulla on ollut koiria koko elämäni ajan. Kasvoin vanhempieni saksanpaimenkoirien kanssa ja ensimmäinen oma puhdasrotuinen koirani oli labradorinnoutaja. Myöhemmin innostuin kasvattamisesta ja aloitin posavinanajokoirien kasvattamisen noin 15 vuotta sitten. Olen onnistunut kasvattamaan monia menestyneitä koiria niin metsästykseen kuin näytelyihinkin: yksi nartuistani on edelleen koko rodun historian voitokkain koira. Viimeisten vuosien aikana olen kasvattanut myös muutamia mäyräkoira pentueita, sekä kaksi bretoni pentuetta. Näiden lisäksi minulla on myös lhasa apso sekä mopsi. 

Tuomarina katson ensimmäisenä tyyppiä ja anatomiaa. Mielestäni anatomian arviointi on mahdotonta koiran liikkumista näkemättä, ja tuomarina näenkin usein haluamani jo puolen kierroksen jälkeen. Hyvä ja fiksu handleri osaa esittää koiran sivuprofiilin ja yleiskuvan parhaalla mahdollisella tavalla, mutta liike näyttää usein sen mitä tuomarin täytyy nähdä. 

Tiibetinmastiffit ovat mielestäni vaikuttava rotu ja lähestynkin niitä aina suurella kunnioituksella. Arvostan korrektia tyyppiä ilman liioiteltuja piirteitä, hyvää ja tasapainoista rakennetta yhdistettynä rodulle tyypilliseen, korrektiin luonteeseen. Kerran Virossa valitsin Best In Show koiraksi nuorten luokassa kilpailleen tiibetinmastiffi nartun. Myöhemmin kuulin, että sama narttu sijoittui kaikkien rotujen parhaaksi koiraksi Venäjällä vuonna 2022. 

Odotan suurella innolla näkeväni rodun tämän hetkisen tilanteen Suomessa ja on kunnia tulla arvostelemaan erikosinäyttelyyn. 

Tino Pehar

Kuvan ottanut Noora Leppikangas