Vastaa tiibetinmastiffien luonnekyselyyn

22.9.2018

Koirien luonteesta tarvitaan lisää tietoa seuraavalle JTO:n eli jalostuksen tavoiteohjelman päivityskierrokselle. Tarvitsemme toki tietoa rodun luonteesta muutenkin, jotta voimme esim. seurata onko tiibetinmastiffien luonne muuttunut vuosien saatossa erilaiseksi.

Linkki kyselyyn

Huom. vaikka tässä uutisessa puhutaan omistajasta, on parasta, että se henkilö vastaa, joka koiran tuntee parhaiten. Eli asuu koiran kanssa.

Aineistoa käytetään ainoastaan tilastoina, ei yksittäisen koiran, linjan tai kasvattajan arviointiin. Siihen kysely ei nimittäin sovi. Siihen miten koira käyttäytyy eri tilanteissa vaikuttavat perimän lisäksi olosuhteet, eli asuinpaikka ja se kuuluisa hihnan toinen pää. Lisäksi koiran kokemuksilla on vaikutusta koiran reaktioihin. Omistaja vastaa kyselyyn oman koiransa osalta ja se tuo tiettyä arviointivirhettä. Yhden mielestä pienikin asia voi olla ongelma ja toisessa paikassa olosuhteet ovat sellaiset, että koira voi olla enemmän ”luonnonlapsi”. Lisäksi odotuksemme siitä, millainen tiibetinmastiffin pitäisi olla, ovat erilaiset. Virallisissa luonnetesteissä ja MH-luonnekuvauksissa tuomarit käyvät läpi koulutuksen harjoitteluineen ja koearvosteluineen. Näiden tarkoitus on saada tuomarit tekemään arvostelu samalla tavalla. Uskokaa tai älkää, mutta siinä on yllättävän paljon jumpattavaa, olen nimittäin itse MH-luonnekuvaajakoulutuksen läpikäynyt. Näin ollen emme odota kovin syvällistä luonneanalyysiä koirien omistajilta, mutta sen voimme helposti kysyä, miten koiran kanssa kotioloissa menee. Sen tietävät kaikki.

Koska tulosta käytetään vain tilastointiin, on koiran tai omistajan nimen antaminen vapaaehtoista. Voit jättää ne kentät tyhjiksi. Oma nimesi (tai koiran nimi) helpottaa vastausten esikäsittelyä. Voi olla, että nettiyhteytesi katkeaa ja haluat kysellä tulikohan vastaus lainkaan perille vai tuliko se vahingossa tuplana. Koiran nimen perusteella tuplat toki näkyvät aineistosta muutenkin. Kaikki koirien tunnistetiedot poistetaan ennen kuin materiaali luovutetaan kenenkään käsiteltäväksi. Syntymävuosi kertoo, mitä vuosikertaa koira on. On nimittäin toivottavaa, että vastaat myös edesmenneistä koirista. Jos vaikuttaa siltä, että aineistoa on niin vähän, että syntymävuosi muutamaan muuhun tietoon yhdistettynä paljastaisi, mikä koira on kyseessä, niin näitäkin tietoja editoidaan pois. Tätä kutsutaan ns. anonyymisoinniksi. Ei kannata huolestua, jos termi ei ole tuttu. Se tarkoittaa, että aineistoa on käsiteltävä sen verran, että yksittäinen yksilö ei aineiston kautta tunnistu.

Kyselystä pyrittiin tekemään sellainen, että siihen on helppo ja nopea vastata. Kysymyksiä muotoiltiin niin, että niissä olisi mahdollisimman vähän tulkinnanvaraa. Lisäksi osassa kysymyksiä on vaihtoehto ”en tiedä / ei ole tullut tilannetta”. Itsekään en muista, mitä kaikkea Jörön kanssa tuli tehtyä 14 vuotta sitten ja aikakin kultaa muistot. Niinpä suunnittelin käyttäväni tuota ”en tiedä”-vaihtoehtoa silloin, kun muisti pätkii.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun teemme tämän kyselyn, joten vasta lopputulos näyttää, millaisia vastauksia saamme ja toimiiko kysely. Testasimme sitä toki itse. Ensimmäinen kysely on väistämättä sellainen, että saamme vasta yleiskuvan rodun tilanteesta. Niinpä toivoisimme, että kirjoitat lisätietoja kommenttikenttiin. Emme voi vielä tietää, miten vaikkapa ääniarkuus tai yksinoloon liittyvät ongelmat ilmenevät käytännössä, joten siitä ei voitu tehdä ruksattavaa listaa tyyliin ”syö sohvan”, ”nyt meni ulko-ovi”. Riippuen vastauksista voi olla, että seuraavalla kierrokselle kysymme joitain asioita hieman tarkemmin.

Osiossa, jossa kysytään haasteista ja peloista, on ns. voimakkuusasteikko. Siellä kysytään haitan määrää asteikolla ”ei lainkaan” – ”paljon, selvää haittaa”. Mieti koiran koko tähänastista elämää, kun vastaat osioon. Voi olla, että joku asia oli ongelma, mutta siedättämällä ja totuttamalla siitä päästiin eroon. Koira voi olla vaikkapa 8 vuotta ja ongelmallista aikaa oli ehkä 6 kuukautta. Tällöin on varmaan oikein vastata ”vähän” tai ”kohtalaisesti”. Jos taas hoitotoimenpiteiden kohdalla koiran joutuu joka kerran viemään eläinlääkäriin rauhoitettavaksi kynsien leikkuuseen, on ongelma jo selvästi haittaava.

Otan mielelläni vastaan kaikenlaista palautetta kyselyyn liittyen ja vastaan mielelläni kysymyksiin. Toivoisin, että parin vuoden kuluttua tämä olisi aidosti toimiva työkalu rotumme luonteen seuraamisessa. Jo tällä kierroksella toivomme mahdollisimman paljon vastauksia, joten kysy kaikesta mikä mietityttää.

Anna Aaltonen, luonnetoimikunnan vetäjä, MH-luonnekuvaaja